egy pillanat...
2018. augusztus 4.

Az Apple előszeretettel használ olyan hardvereket (USB-C), szoftveres újdonságokat, amelyek viszonylag kevéssé támogatottak. Szoftver esetén a cég természetesen frissíti a macOS-t és az iOS-t, így a saját ökoszisztémáján belül minden működik (kivéve persze az AirDrop, amikor épp kell…).

A fotó (HEIC) és videó (HEVC) fájlformátumok sokkal kevesebb tárhelyet foglalnak és adott esetben jobb minőséget is kaphatunk, ha bekapcsoljuk a használatukat. Míg macOS alatt ezek a fotók, videók bármikor megnyithatóak, addig Windows alatt problémába ütköznek a felhasználók.

De semmi pánik mert van megoldás!

Videók (HEVC)

A videónál viszonylag egyszerű dolguk van, ide kattintva töltsük le HEVC Video Extension-t Windows 10 esetén. Ezután már kényelmesen lejátszhatjuk az iPhone-nal készült videókat Windows alatt is. ITT töltheted le!

Fotók (HEIC)

A fotókra sajnos a Microsoft még semmilyen megoldást nem kínál, így ebben az esetben harmadik féltől származó programot kell feltelepíteni, ami beépül a rendszerbe. Ezáltal az ilyen formátumú fotók már a Windows esetén is könnyedén megnézhetőek, akár a beépített képnézegetővel is.

A CopyTrans HEIC for Windows jpg formátummá alakító program ingyenesen elérhető ITT.

Telepítés után már láthatóvá válnak a HEIC fotóink és az alkalmazás segítségével akár át is konvertálhatjuk őket JPG-be. Az alkalmazás nem csak Windows 10-re, hanem 8-ra és 7-re is egyaránt elérhető. A convertálás max. 15 képenként történhet, ami egy kicsit időigényes, de megéri!

Fotók, videók és albumok átvitele iPhone, iPad és PC között program ingyenesen elérhető ITT.