egy pillanat...
2020. április 6.

A vírusos helyzet miatt egyre többen dolgoznak Home Office-ban, így egyre többen használják az online kommunikációt. Ezáltal célpontjaivá válnak a csaló e-mail támadásoknak.

Sajnos folyamatosan emelkedik a célzott phishing (adathalász) támadások száma és ami még ennél is veszélyesebb, hogy sok-sok támadó e-mail bombáz bennünket és cselekvésre próbál bírni.

Amennyiben áldozatául esünk egy ilyen támadásnak, akkor azt kockázatjuk, hogy a személyes, bizalmas adataink bűnözők kezébe kerülnek, vagy kártékony kóddal fertőződik meg a számítógépünk. A kiberbűnözők keményen dolgoznak azért, hogy az általuk küldött levelek minél meggyőzőbbek legyenek. Például olyan levelet küldenek, amely úgy néz ki, mintha baráttól vagy olyan megbízható cégtől jött volna, amellyel amúgy is kapcsolatban állunk. Az üzenet olyan dolgot sugall, hogy azonnal cselekedni kell, mielőtt „valami rossz dolog” történik (pl. felfüggesztik a felhasználói fiókunkat). Gyakori eset, hogy bankok nevében kérnek adategyeztetést a csalók. Fontos tudni, hogy személyes adatokat egyik szolgáltató sem kér e-mailben.A támadó célja, hogy a siettetéssel hibát kövessünk el.

Például amikor rá szeretnének bírni bennünket, hogy kattintsunk rá egy linkre, nyissunk meg egy oldalt, nyissuk meg a csatolmányt - hivatkozva egy számlára vagy megrendelésre -, fizessük ki - a nem létező - tartozásunkat vagy netalán vegyük fel a kapcsolatot a feladóval, mert nagy pénz üti a markunkat.

Az ilyen e-mail küldők annyira pofátlanok, hogy sokszor használják a cég logóját színvilágát ezzel is bizalmat ébresztve az e-mail olvasójában.

Egyetlen módon tudunk ez ellen védekezni. Ha figyelmen kívül hagyjuk, megsem nyitjuk illetve töröljük ezeket a leveleket.

Mik az ismérvei az ilyen e-maileknek? Csak néhány jel, ami arra utal, hogy a legjobb ha töröljük az e-mail-t!

  • a feladó nem hivatalos e-mail címet használ
  • a címzett több (több száz, több ezer) ember
  • általános megszólítást használ, vagy nincs is megszólítás
  • helyesírási hibáktól hemzseg az e-mail
  • ékezet nélküli szöveg
  • magyartalan a fogalmazás
  • egy olyan bank küldi az e-mail-t amihez közünk sincs (ettől függetlenül néha még ez is egyezik)

Nagyon fontos, hogy amennyiben ezek alapján gyanús a levél, a benne lévő linkre - még a  leiratkozás linkre sem - és a csatolmányra se kattints rá! TÖRÖLD! A kukába vele!

Íme néhány e-mail, amit kaptunk: